Afstand tot de politiek is niet nodig

Politiek is voor veel mensen een ver-van-hun-bedshow. Of dit nu lokaal is of landelijk. Wat er gebeurt achter de deuren van ons gemeentehuis is voor veel mensen pas zichtbaar zodra het naar buiten wordt gecommuniceerd. Toch hoef je hier als burger niet op te wachten en kan je ook proactief kijken wat er zich afspeelt.

Participatie is belangrijk om inwoners te betrekken bij zaken die voor hun belangrijk zijn. Binnen onze gemeente wordt hier niet altijd de juiste invulling aan gegeven wat betekent dat in sommige gevallen inwoners in “opstand” komen. Onlangs zagen we dit in Pijnacker met de verplaatsing van een dierenpension naar de Oude Polder en de plannen om huizen te bouwen op het Bart Dekkerveld in Delfgauw. Inwoners voelde zich niet gehoord en kwamen met vereende krachten in actie.

Bij ieder plan zijn er verschillende belanghebbenden. Die moeten allemaal gehoord worden om een goed beeld te kunnen vormen. Vroegtijdig communiceren is hierin belangrijk. Bij Vrijenban II speelde de nood aan huizen versus een kostbaar stuk groen in de historische kern van Delfgauw. Gemeentebelangen en andere partijen kozen ervoor om weloverwogen te bouwen met toekomstvisie en tegen het plan te stemmen. Er is een tekort aan huizen, maar iedere inwoner wil ook groen wonen. Wij voldoen al ruimschoots aan onze bouwquotum en waar stopt het? Een prettige leefomgeving begint bij bouwen met visie.

Verdiep je eens in je gemeente

Via de website van de gemeente kan je inzien waar vergaderingen over gaan, maar ook kan je lokale partijen aanschrijven over wat jij belangrijk vindt. Bij Gemeentebelangen worden regelmatig inwoners uitgenodigd die hun ideeën bespreekbaar willen maken of hun zorgen willen uiten. Van het repareren van de ondergrond in een speeltuin tot aan de energietransitie in Klapwijk. Het is de gemeenteraad die uiteindelijk bepaalt en dat kan het beste door in gesprek te gaan. Dus ook al verschijnt er iets in de krant van plannen vanuit de gemeente, wellicht dat jij hier met jouw visie alsnog invloed op uit kan oefenen.