Mag je bij een laadpaal parkeren?

Parkeerbeleid laadpalen

Steeds meer mensen rijden elektrisch. Goed voor het milieu en de portemonnee. Alleen met de komst van meer elektrische auto’s worden ook steeds meer parkeerplekken omgedoopt tot parkeerplek voor elektrische auto’s. In onze gemeente, waar een parkeerplek soms een schaars goed is, kan dit nog wel eens voor frustratie zorgen. Parkeren op een plek voor elektrische voertuigen is dan ook soms verleidelijk. Maar mag je daar eigenlijk parkeren met een normale auto? Gemeentebelangen geeft hierop het antwoord.

Mag je bij een laadpaal parkeren?

Met een normale auto is het eenduidige antwoord hierop: nee. Wanneer je een normale auto hebt, is het niet toegestaan om te parkeren op een plek die is aangewezen als oplaadplek voor elektrische auto’s. Ben je in het bezit van een prachtige “groene” auto, ook dan zitten er bij sommige plekken haken en ogen aan het parkeren op deze plekken. Er zijn namelijk een drietal borden die aangeven wat is toegestaan op die bewuste parkeerplek.

Bord 1: hier mag je alleen parkeren wanneer je stekker ook daadwerkelijk is aangesloten. Zet je jouw auto hier neer en laat je de oplaadpaal ongemoeid, dan kan je hiervoor een boete krijgen.*

Bord 2: dit bord is gelijk aan bord 1 en is alleen uitgeschreven. Ook op deze plek zal de lader daadwerkelijk aangesloten moeten zijn op de auto.*

Bord 3: bij het derde bord geldt dat elektrische auto’s hier altijd mogen parkeren. Dit is een privilége die de eigenaar van een elektrisch voertuig krijgt omdat hij milieubewust bezig is. Tevens wordt dit gedaan om elektrisch rijden te stimuleren. 

Tevens is er binnen onze gemeente een variant op bovenstaande borden. Deze borden hebben pijlen die aangegeven om welke plekken het gaat. Kijk hier goed naar, want soms kan een dubbelzijdige laadpaal een bord daarboven hebben met een enkele pijl. Dit betekent dat de andere plek dus wél door een normale auto kan worden gebruikt. 

*Voor de borden 1 en 2 geldt dat zodra de auto volledig is opgeladen, deze weggehaald dient te worden. Zo maken we het gebruik van oplaadpalen mogelijk voor iedere inwoner van onze gemeente.  

Waar staan laadpalen in onze gemeente?

Soms is het even zoeken naar een laadpaal in de buurt. Nu steeds meer mensen elektrisch gaan rijden, is de komst van laadpalen ook een belangrijk punt voor de gemeente. Benieuwd naar waar de dichtstbijzijnde laadpaal is bij jou in de buurt? Op de site www.oplaadpunten.nl zie je een overzicht van alle laadpalen. Ook zie je of deze vrij zijn of bezet. Zelf een zakcentje verdienen aan jouw privé laadpaal? Meld deze hier dan ook aan om elkaar te helpen. Voor het aanvragen van een laadpaal kan je hier klikken om naar de site van de gemeente te gaan. 

Handige links:

Oplaadpunten in de buurt: https://www.oplaadpunten.nl
Aanvraag laadpalen gemeente Pijnacker-Nootdorp: https://www.pijnacker-nootdorp.nl/direct-regelen/verkeer-vervoer-parkeren/elektrische-laadpalen/476/
250 nieuwe plaatsen voor laadpalen gemeente Pijnacker-Nootdorp: https://www.pijnacker-nootdorp.nl/actueel/250-nieuwe-plaatsen-voor-laadpalen-in-gemeente/17466/

Standpunt Gemeentebelangen over Natuur, milieu en duurzaamheid

Onze gemeente Pijnacker-Nootdorp loopt voorop met duurzame energie. Wij van Gemeentebelangen zijn dan ook voorstander van duurzaamheid, maar wel met een gezonde afweging van alle factoren. We zijn voorstander van zonne-energie en aardwarmte. Windturbines sluit Gemeentebelangen uit. Windmolens doden vogels, geven geluids- en schaduwhinder voor de omwonenden, verstoren het microklimaat en ontsieren het landschap. Lees meer over onze standpunten in ons programma. Natuur, milieu en duurzaamheid leest u vanaf pagina 16. Om op de hoogte te blijven van onze ontwikkelingen en die van jouw gemeente, kan je jezelf inschrijven voor onze nieuwsbrief.